Analiza ICAP Romania: Certificatele de situatie de urgenta 5 Aprilie – 16 Mai

In perioada 05 aprilie – 16 mai 2020 au fost emise 41.229 certificate de urgenta, valide, dintre care analizam 39.471 companii pentru care sunt date disponibile. Dinamica solicitarilor zilnice evidentiaza o crestere totala a numarului de certificate emise, dar intr-un ritm mai redus in ultimele saptamani.

Cele mai multe certificate eliberate au fost pentru companiile din Bucuresti (22%) urmate de companiile din Cluj (6%), Constanta (5%), Iasi (5%), Ilfov (4%), Brasov (4%), Timis (4%), Prahova (3%) acestea insumand ~53% din totalul de certificate solicitate la nviel national.

Cele aproximativ 40.000 de companii care au solicitat emiterea certificatului de situatie de urgenta reprezinta 5% din totalul companiilor active.  Angajatii acestor companii (~622.000) reprezinta ~15% din totalul numarului mediu de angajati la nivel national. Cifra de afaceri cumulata a companiilor  ~44.8 miliarde euro (~212.7 miliarde ron) afectate reprezinta ~14% din cifra la nivel  national.

Evolutia contractelor individuale de munca suspendate este oscilanta de la o saptamana la alta. La inceputul lunii Mai, regaseam putin peste 900.000 contracte individuale de munca suspendate (+25% fata de saptamana anterioara) iar la 18 mai sunt cu 36% mai putine decat saptamana anterioara (~578.800);

Pentru contractele individuale de munca incetate, evolutia este in continuare ascendenta, ajungand pana la ~374,000 contracte individuale de munca incetate.

Din punct de vedere al riscului de creditare, majoritatea companiilor solicitante sunt incadrate in clase de risc mediu si peste mediu, acestea fiind cele mai interesate de masurile oferite pe timpul situatiei de urgenta.

~43.5% din companiile care au solicitat certificat de urgenta (cele cu risc foarte scazut, scazut, mediu) se aflau intr-o situatie mai putin riscanta, iar asupra lor efectele situatiei de urgenta ar avea impact puternic.

Certificatele solicitate de companiile din primele 3 industrii (Comert, Hoteluri & Restaurante, Ind. Prelucratoare) cumuleaza mai mult de jumatate dintre certificatele emise, din cele 20 de industrii afectate.

Studiul integral “Analiza ICAP Romania – Certificatele de situatie de urgenta” contine:
– Fisier excel cu toate companiile care au solicitat certificatul de situatie de urgenta;
– Fisier PDF, 25 pagini care contine: concluzii, matricea riscului, distributia in functie de marime, ponderea companiilor care au solicitat CSU la nivel national – pe industrii, top 5 companii pe industrii (dupa cifra de afaceri), top 20 companii (dupa cifra de afaceri), distributia regionala, numarul de contracte de munca impactate

Ale solutii ICAP care contin informatii despre CSU:
– Rapoartele ICAP;
– Monitorizari Crisis Alert (Basic si Advanced);
– Analiza portofoliului (QPA si QPA+);
– Analiza ICAP Romania – “Certificate de situatie de urgenta”Cookies Settings